Dodano: 9 maja 2018


„Zabawa jest nauką, nauka zabawą.
Im więcej zabawy, tym więcej nauki”

                               Glenn Doman

„ZDROWO, PYSZNIE I EKOLOGICZNIE” – czyli TYDZIEŃ NAUKI 2018

„Będzie zabawa, będzie się działo….” ..
16 kwietnia rozpoczął się w naszej szkole Tydzień Nauki 2018 obchodzony w tym roku pod hasłem „Zdrowo, pyszn
ie i ekologicznie”. Podjęte działania mają na celu promowanie wśród dzieci zdrowego, aktywnego i ekologicznego życia.

PONIEDZIAŁEK (16 KWIETNIA)
Pierwszy dzień Tygodnia Nauki 2018 już za nami.
Klasy młodsze wzięły udział w prelekcji „Zwierzęta naszych lasów”. Pracownik ZPKWŚ, pan Piotr Dziki, opowiadał o zwierzętach żyjących w naszej okolicy. Poznaliśmy różne ciekawostki o niedźwiedziu brunatnym, wilku, dziku, rysiu, jeleniu, sarnie, borsuku, lisie i wiewiórce. Zobaczyliśmy na zdjęciach ich tropy oraz oglądaliśmy nagrania tych zwierząt z kamer leśnych. Pan przypomniał o odpowiednim zachowaniu się w razie spotkania z leśnymi zwierzętami.
Klasy starsze wysłuchały wykładu na temat smogu. Prelegent przedstawił podstawowe informacje na temat powstawania smogu. Dodatkowo zostały przekazane informacje, w jaki sposób oddychanie zanieczyszczonym powietrzem wpływa na nasze zdrowie. W czasie, gdy normy dotyczące pyłu zawieszonego w powietrzu są przekroczone, bieganie na świeżym powietrzu, czy też spacery nie są, wbrew powszechnej opinii zdrowe. Pan Piotr Dziki pokazał  w jaki sposób my, osobiście możemy wpływać na jakość powietrza w miejscu gdzie mieszkamy.
Na dużej przerwie aktywni z p. Iwoną Niedzielą modelowali swoje fit sylwetki przy dźwiękach zumby.

WTOREK (17 KWIETNIA)

Warto obejrzeć wystawy towarzyszące obchodom Tygodnia Nauki. W szkolnej bibliotece można zapoznać się ze zbiorem książek na temat zdrowego stylu życia. Wystawa została przygotowana przez p. Mirelę Jurę.
Tam też znajdziemy przestrzenną piramidę żywienia przygotowaną przez uczniów klasy 6a w ramach projektu „Trzymaj formę”.
Na szkolnych korytarzach można podziwiać prace uczniów klas 4-7 wykonane pod hasłem „Ziemia naszym domem”. Gazetki ścienne zdobi także galeria prac w języku angielskim i  polskim pod hasłem „Be healthy” i „Be healthy and fit”. Prace dzieci wykonały pod kierunkiem p. Anety Karasińskiej, p. Katarzyny Witkowskiej oraz p. Joanny Zątek.
Na dużej przerwie znowu modelowanie fit sylwetki – tym razem w czasie aerobiku z p. Mirellą Jura.
Na naukowy deser w tym dniu zaprosiła starszych uczniów p. Renata Bubała, która prezentowała kolorowe, dymiące, bąbelkujace szaleństwa w swojej chemicznej kuchni. Deser okazał sie prawdziwą UCZTĄ dla łaknących wiedzy młodych naukowców…


ŚRODA (18 KWIETNIA)

W tym dniu odbyły się warsztaty profilaktyczne – „Dopalacze – substancje testowane na ludziach (czyli na Tobie)”. Były one prowadzone przez specjalistów terapii uzależnień – panią Monikę Pleszewską i pana Bogdana Krzaka, którzy na co dzień pracują w Fundacji Zapobiegania i Resocjalizacji Uzależnień „Nadzieja” w Bielsku-Białej. Celem warsztatów było ukazanie mechanizmu uzależnienia od substancji, wskazanie każdemu z uczestników pozytywnych form spędzania czasu oraz zaakcentowanie ich jako czynników chroniących od uzależnienia, obalenie mitów związanych z nowymi substancjami psychoaktywnymi i uświadomienie uczestnikom, że mogą podejmować decyzje (np. o niebraniu substancji). W warsztatach wzięły udział klasy V, VI i VII, za sfinansowanie tego przedsięwzięcia dziękujemy Gminnej Komisji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych. 

Klasy młodsze zagościły w chemicznej kuchni p. Reni, która przywitała wszystkich białymi oparami zimnej mgły i miską bulgoczących baniek mydlanych. Nastepnie, jak prawdziwa szamanka nadawała dymne sygnały, wyczarowała gumowe jajko, dmuchała baloniki przy pomocy „suchego lodu”, barwiła białe kwiaty oraz zaprosiła odważnych do ugniatania cieczy nienewtonowskiej. Dziękujemy p. Reni za kolejny dzień fantastycznej „naukozabawy”.
Drugoklasiści, którzy w tym dniu ciągle mieli nieodsyt eksperymentowania, dociekali skąd bierze się prąd w gniazdku oraz udali się na poszukiwnie alternatywnych żródeł energii. Nie zabrakło im wody i słońca, ale wiatrowi musieli troszkę pomóc…
Klasa trzecia „c” zajęła się z p. Haliną zgłębianiem tajników techniki decoupage. Doskonale udało im się utrwalić serwetkowe kwiaty na desce. Efekty ich starań są naprawdę imponujące.
Na dużej przerwie najaktywniejsi oddali się energetycznej FIT zumbie z p. Iwoną.


CZWARTEK (19 KWIETNIA)

Kolejny dzień Tygodnia Nauki zdominowały trzy wydarzenia: Dzień Ziemi, finał projektu „Trzymaj formę” i podsumowanie akcji charytatywnych.
Wrażeń artystycznych dostarczyła nam klasa 6b, która przygotowała apel z okazji Dnia Ziemi (obchodzony na całym świecie 22 kwietnia). Celem przedstawienia było promowanie wśród dzieci i młodzieży dbałości o środowisko przyrodnicze oraz uświadomienie jak kruchy jest ekosystem naszej planety. Występ klasy 6b ubogacił szkolny chórek pod kierunkiem pani Katarzyny Witkowskiej.
W drugim semestrze roku szkolnego uczniowie klas 6 realizowali projekt „Trzymaj formę”. Celem programu było kształtowanie prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej i ich rodzin poprzez promocję aktywności fizycznej i prawidłowego sposobu odżywiania się. Uczniowie opracowali i przeprowadzili ankiety wśród uczniów klas 1-3, 4-7 oraz wśród nauczycieli i pracowników szkoły. Następnie otrzymane wyniki zinterpretowali, aby zobrazować obecny stan wiedzy nas wszystkich na temat zdrowego stylu życia. Dwie grupy przygotowały reklamy (radiową i telewizyjną) promujące zdrowy styl życia. Uczniowie klas 6 podjęli się wykonania piramidy żywienia, stworzyli dla nas „żywą” piramidę i omówili zasady prawidłowego żywienia. W ramach projektu przeprowadzono szkolny konkurs „Zdrowo i pysznie”, którego celem było zebranie autorskich przepisów na smaczne i zdrowe dania. Autorzy najlepszych przepisów zostali nagrodzeni pięknymi książkami kucharskimi.
Pani Mirella Jura podsumowała kolejny rok prowadzonych w szkole akcji i zbiórek charytatywnych oraz ekologicznych. Najaktywniejsi „zbieracze” zostali nagrodzeni kwiatami dobroci, a wśród pozostałych uczestników akcji rozlosowano drobne upominki.


PIĄTEK (20 KWIETNIA)

W tym dniu pan Przemysław Gąsiorek z Fabryki Kreatywności zaprosił wszystkich na pokaz edukacyjny „Zdrowe odżywianie – na jakie zdecydować się danie?” Miał on na celu wyjaśnić, jak powinno wyglądać nasze codzienne odżywianie oraz udzielić informacji zobrazowanych za pomocą eksperymentów, jakie substancje nam szkodzą, a jakie przyczyniają się do poprawy stanu zdrowia. W czasie pokazu dzieci dowiedziały się m.in.: jak przyrządzić jajko „na twardo” bez gotowania, dlaczego sól w nadmiarze szkodzi, co warto jeść, a czego powinniśmy unikać, jak poszukiwać witaminy C w produktach spożywczych, co lepsze mleko, czy cola i poznały przepis na naturalny doping dla młodych i tych nieco starszych mózgów. Zajęcia, na których gościliśmy „starszaków” z przedszkola, były niezwykle interesujące i pełne niespodzianek.
Dużą przerwę wszyscy aktywni spędzili z p. Mirella Jurą na aerobiku.


PONIEDZIAŁEK (23 KWIETNIA)

W ostatnim dniu Tygodnia Nauki 2018 odbył się w naszej szkole EKOTEST – ogólnopolski konkursu wiedzy na temat ekologii i ochrony środowiska, którego celem jest promowanie postaw ekologicznych wśród uczniów oraz zwiększenie ich świadomości wobec współczesnych zagrożeń środowiska naturalnego. W konkursie wzięło udział 18 uczniów klas 4-7. Test był nie lada wyzwaniem, a wyniki konkursu poznamy dopiero 31 maja. Ufamy, że tegoroczny Tydzień Nauki był dla wszystkim wspaniałą zabawą i jednocześnie wielką podróżą w świat wiedzy i nauki.

Wszystkim działaniom towarzyszyły WYSTAWY:
– książek na temat zdrowego stylu życia – SZKOLNA BIBLIOTEKA
– prac plastycznych uczniów klas 4, 5 i 7 – „Ziemia naszym domem”
– prac plastycznych uczniów klas 6 pod hasłem „Be healthy”, które dzieci wykonały na zajęciach techniki i plastyki w ramach realizacji projektu „Trzymaj formę”.