Dodano: 2 grudnia 2022

„Jesteś tym, co jesz” – hasło kolejnego dnia Tygodnia Profilaktyki. W tym dniu odwiedziła nas pani Anna – dietetyk, która przeprowadziła dla klas trzecich warsztaty. Przedstawiła dzieciom jak ważne dla ich zdrowia i dobrego samopoczucia jest właściwe odżywianie się. Uczniowie na podstawie tablicy przedstawiającej „Zdrowy talerz” dowiedzieli się, jak powinni prawidłowo komponować posiłki, aby zawierały odpowiednią ilość witamin i minerałów. Następnie według składu podanego na opakowaniach, obliczyli ile kostek cukru zawierają popularne słodycze. Na sam koniec wszyscy chętnie rozwiązali „zdrowe” krzyżówki. Następnie pani dietetyk wygłosiła na sali gimnastycznej prelekcję dla klas 4 – 8. Uczniowie zapoznali się z zasadami zdrowego odżywiania, „talerzem zdrowia” oraz dietą na dobrą pamięć. Zostali uświadomieni, jak duże znaczenie ma picie w ciągu dnia odpowiedniej ilości wody, czym zastąpić słodycze i cukier, poznali pomysły na śniadania, drugie śniadania i podwieczorek oraz jak ważny dla naszego organizmu jest ruch. Dziękujemy pani Ani za cenne wskazówki. Klasy 1-2 obejrzały wraz z wychowawcami prezentację na temat zdrowego odżywiania się. Do akcji włączyła się także nasza wspaniała kuchnia, w której panie ugotowały na obiad „zieloną” zupę z groszku, a także podkreśliły swoim ubiorem znaczenie zdrowego żywienia się. Kolorem, który towarzyszył nam w tym dniu był kolor zielony. Dodatkowo w czasie lekcji matematyki, uczniowie ważyli ilość cukru, jaki znajduje się w niektórych popularnych produktach dla dzieci. Efekty pracy można zobaczyć na gazetce „Ile cukru jest w…” na korytarzu szkolnym. Dzieci przebywające na świetlicy szkolnej oglądnęły film tematyczny, rozwiązywały quizy o zdrowym odżywianiu, zdrowym sposobie życia oraz kolorowały kolorowanki związane z tym tematem. Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy w jakikolwiek sposób przyczynili się do propagowania zdrowego odżywiania się!

Fotogaleria