Dodano: 13 maja 2019
ekoprzypinka

ekoprzypinka

W ramach realizacji projektu „Ekologia to nie grzeczność – to konieczność!, spotkalismy się ze specjalistką od zdrowego żywienia. Prezentacja pani dietetyk obejmowała promocję zdrowia, zasady racjonalnego żywienia, produkcję żywności i związane z nią zagrożenia, problem ochrony środowiska. Dowiedzieliśmy się, że produkty z napisem „zdrowa żywność” wcale nie są równoważne z ekologiczną żywnością. Produkty ekologiczne są oznaczone odpowiednimi certyfikatami. Napis „zdrowa żywność” może pojawić się na każdym opakowaniu pod warunkiem, że producent zechce ten napis umieścić. Jedzenie z kategorii „zdrowa żywność” nie musi spełniać standardów produkcji odpowiednich dla żywienia eko. Umieszczanie napisu „zdrowa żywność” jest tym bardziej bezpodstawne, że żywność dopuszczona do handlu nie może być szkodliwa dla zdrowia lub życia człowieka.

10 zasad zdrowego żywienia:

  1. Spożywaj posiłki regularnie (4-5 posiłków co 3-4 godziny).
  2. Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości, co najmniej połowę tego co jesz. Pamiętaj o właściwych proporcjach: ¾ – warzywa i ¼ owoce.
  3. Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
  4. Codziennie spożywaj co najmniej 2 duże szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem, kefirem i częściowo – serem.
  5. Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5kg/tyg.). Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.
  6. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi.
  7. Unikaj spożycie cukru i słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).
  8. Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli. Używaj ziół – mają cenne składniki i poprawiają smak.
  9. Pamiętaj o piciu wody, co najmniej 1,5l dziennie.
  10. Bądź codziennie aktywny fizycznie.

Warto zobaczyć Czy Coca Cola szkodzi? – Cała prawda Lektor PL