7 listopada klasy drugie wybrały się na wycieczkę do Chlebowej Chaty w Górkach Małych. Czekało tam na nich wiele niespodzianek i atrakcji.
Pani przewodnik przybliżyła życie przodków na wsi: jakich sprzętów domowych używali, na czym spali, czym się odżywiali. Opowiedziała co trzeba zrobić, aby z małego ziarenka powstał bochen chleba. Zapoznała z podstawowymi zbożami i ich wykorzystaniem. Omówiła proces powstawania masła i twarogu oraz sprzętów do tego wykorzystywanych. Przedstawiła ciekawostki z życia pszczół oraz pokazała sprzęt pasieczny. Uczniowie dowiedzieli się ile kilometrów muszą przelecieć pszczoły, aby powstał jeden słoik miodu, co robić by nie zostać użądlonym przez pszczołę oraz co znaczą dzikie tańce pszczoły w ulu.
Jedną z głównych atrakcji było uformowanie i upieczenie własnego podpłomyka. Posmarowany domowym masłem, polany miodem smakował wybornie z kawę zbożową z mlekiem.
Drugoklasiści mogli się również przekonać jak ciężko ludzie kiedyś pracowali: młócili cepami, mielili zboże na żarnach i osiewali mąkę. Wielką frajdą była zabawa na starych traktorach, wozach i maszynach rolniczych.
Dzieci były bardzo zadowolone z wyjazdu, w drodze powrotnej dzieliły się między sobą swoimi wrażeniami.