24 kwietnia uczniowie klas 1–3 świętowali Europejski Dzień Śniadania – dzień pełen smaku i zdrowych nawyków. To wyjątkowe wydarzenie było doskonałą okazją, aby przypomnieć sobie, jak ważne jest codzienne zjedzenie pożywnego śniadania.
Czy wiedzieliście, że to święto obchodzone jest już od 2007 roku? Od 18 lat promuje ideę, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – nasze codzienne paliwo do nauki, zabawy i pracy. Badania pokazują, że zdrowe śniadanie pomaga lepiej się koncentrować, dodaje energii i poprawia nastrój. Dlatego warto pamiętać o porannym posiłku każdego dnia!
Najmłodsi uczniowie naszej szkoły z ogromnym zaangażowaniem przygotowywali kolorowe, wiosenne kanapki, które nie tylko pięknie wyglądały, ale przede wszystkim były zdrowe i smaczne. Wielbicieli owoców kusiły owocowe szaszłyki i apetycznie wyglądające sałatki. Podczas degustacji można było również podziwiać plakaty promujące inne śniadaniowe przysmaki, takie jak owsianka ze świeżymi owocami, niskokaloryczne naleśniki czy ciekawe warianty dań obiadowych.
Na zakończenie przypominamy motto naszego święta, które powinno być dla nas wszystkich codzienną inspiracją: „Dobre śniadanie to dobry dzień!”