Dodano: 17 listopada 2023

Uczniowie klas 1-3 wzięli udział w programie edukacyjnym „Szkolne Przygody Gangu Mocniaków”. Celem programu było przekazanie dzieciom wiedzy na temat roli składników odżywczych w diecie oraz zachęcenie ich do jedzenia różnorodnych i zbilansowanych posiłków zgodnie z zasadami talerza zdrowego żywienia, który określa proporcje poszczególnych grup produktów w całodziennej diecie. Aby dzieciom było łatwiej rozgryźć tę wiedzę, dostały przestrzeń do smakowania, wąchania, dotykania oraz kulinarnego eksperymentowania. W podejmowaniu najlepszych wyborów żywieniowych pomagał dzieciom Gang Mocniaków

W czasie realizacji programu uczniowie obejrzeli animację pt. Talerz zdrowego żywienia i dowiedzieli się produkty spożywcze, które jemy na co dzień, możemy podzielić na 5 grup produktów, które powinniśmy uwzględniać w naszym całodziennym jadłospisie. Z każdą omawianą grupą powiązana była bajka:

  • Białko zna swoją wartość
  • Do przodu z węglowodanami
  • Tłuszcze nienasycone pochwałami
  • Wszystko gra z owocami i warzywami
  • Na co wpływa woda?

Działaniem praktycznym było tutaj segregowanie produktów do jedzenia w połączeniu z degustacją i rozpoznawaniem smaków.

Następnym zadaniem była próba zbilansowania posiłku obiadowego tak, żeby uwzględnić wszystkie składniki w odpowiednich proporcjach zgodnie z koncepcją talerza zdrowia.

Krok kolejny to  poszukiwanie wiedzy na temat wpływu ma właściwego odżywiania na zdrowie człowieka. Uczniowie mieli za zadanie dopasować produkty żywnościowe do narządów zaznaczonych na schemacie człowieka. Każdy bowiem produkt zawiera różne związki potrzebne człowiekowi do prawidłowego rozwoju i wpływa na poszczególne narządy.

Działaniem smakowitym, a zarazem artystycznym było malowanie jadalnymi farbami na bazie jogurtu z dodatkiem  kawy, kurkumy, cynamonu, soku z buraków, czekolady, jagód, szpinaku…

W ramach intergracji międzypokoleniowej do wspólnego gotowania zaproszone zostały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Porąbce. Opowiedziały one o popularnych dawniej daniach oraz skąd przywędrował przepis na kiszenie kapusty. Zaprosiły dzieci do krojenia kapusty na specjalnej krajalnicy, ubijania jej pałką w garnku i degustacji:)

17 listopada był idealną okazją na obchody Dnia Kulinarnych Mocniaków i wykorzystanie zdobytej wiedzy w praktyce!

Uczniowie sześciu klas wspólnie zorganizowali wydarzenie, w czasie którego przygotowali posiłki zgodnie z zasadami talerza zdrowego żywienia. Pracowicie przygotowywali jogurty z owocami, sałatki owocowe z nasionami i orzechami, koktajle mleczno–owocowe, soki wielowarzywne i owocowe oraz kanapki. Do wspólnego świętowania zaprosili uczniów klas starszych, nauczycieli i pracowników szkoły. Było niesamowicie… zdrowo, sympatycznie i rodzinnie.

Dziękujemy Rodzicom za wspieranie naszych działań oraz ogromna pomoc w zorganizowaniu kulinarnego wydarzenia:) Dziękujemy UKS Millenium za nagrodzenie wszystkich aktywnych uczestników programu koszulkami promującymi zdrowe odżywianie.

FOTOGALERIA