Dodano: 15 listopada 2023

Uczniowie z klas I-III zrealizowali kolejne zadanie z projektu „Szkolne przygody Gangu Mocniaków”. Z paniami z KGW Porąbka poznawali tradycyjnie przetwory przygotowywane przez gospodynie na zimę. W czasie warsztatów wzięli udział w procesie kiszenia kapusty. Panie zapoznały dzieci z historią tego rytuału oraz recepturą przygotowania kapusty. Pokazały im niezbędne narzędzia – krajalnicę, garnek gliniany, pałkę do ubijania oraz zaprosiły do działania. Każde dziecko miało możliwość samodzielnego krajania kapusty i ubijania jej w garnku. Na koniec wszyscy zajadali się przyniesioną przez panie kiszoną kapustą, starając się zapamiętać jak najdokładniej jej smak. Panie opowiedziały również zebranym jakie potrawy jadało się dawniej w domach i które były ich ulubionymi daniami. Serdecznie dziękujemy Paniom z koła gospodyń za przygotowanie tych bardzo pouczających zajęć, w czasie których poznaliśmy nie tylko „kapuściany rytuał”, ale i dowiedzieliśmy się, że w sposób samodzielny i prosty możemy dbać o swoje zdrowe odżywianie. Spotkanie zakończyło się obietnicą, że spotykamy się znowu….

Zapraszamy:)

Fotogaleria