W dniu 8 listopada 2017 roku obchodzony był Dzień Zdrowego Śniadania. Jego zasadniczym celem było przypomnienie wszystkim, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Uczniowie z klas I – VII przygotowali i spożywali w salach wspólne II śniadanie w oparciu o zdrowe produkty. Mieli również okazję by obejrzeć filmy prezentujące piramidy zdrowego odżywiania się. Świetlica szkolna przygotowała zestaw zdrowych kanapek, którymi częstowano pracowników lokalnych instytucji, urzędów , a także napotkanych mieszkańców Porąbki.
Popularyzowanie zdrowego odżywiania realizowane jest w szkole przez cały rok. Celowi temu służą programy prozdrowotne ,, Owoce i warzywa w szkole” i ,,Szklanka mleka dla ucznia:. Korzystają z nich uczniowie z klas I- V. Świeże owoce, warzywa i soki dzieci z klas I – III otrzymują w czasie II śniadania, a uczniowie z klas IV – V spożywają je w czasie przerwy. W ofercie programu ,,Szklanka mleka dla ucznia” pojawiają się również serki i jogurty.